HolTrack - Global Positioning System at Holcim (Romania)

8 Februarie 2012
 

Bucharest


A few years ago, the Global Position System (GPS) was an exclusively military technology and few were those who intuited how useful and important this invention was to become in every-day life. Today, Holcim (Romania), too, uses the GPS to improve performance through monitoring cement and concrete shipments all the way from production facilities to the customers. Given the rapid growth of our operations, the GPS offered a much more accurate way to monitor and operate our transport fleet than "manual" coordination.

Cu doar cativa ani in urma, conceptul de pozitionare globala (Global Positioning System - GPS) prin intermediul satelitilor era o tehnologie de uz strict militar. Holcim a inteles importanta si utilitatea acestui sistem, si a decis implementarea tehnologiei GPS pentru a-si imbunatati performantele. In luna mai a acestui an a inceput implementarea aplicatiei HolTrack. Aceasta aplicatie, bazata pe tehnologia GPS, este prima de acest fel in Romania si va fi implementata pentru diviziile de ciment, betoane si agregate, informatiile preluate prin GPS fiind prelucrate prin intermediul unor echipamente si software dedicate care pot compara in timp real o serie de parametri standard cu cei efectiv realizati.

Cresterea alerta a volumului activitatilor si diversificarea serviciilor Holcim a dus la necesitatea trecerii la un control sistematizat, mai precis si mai fiabil al flotei. HolTrack va avea ca rezultat imediat eficientizarea activitatii departamentelor de Vanzari si Logistica. Noul sistemul permite organizarea riguroasa si exacta a activitatilor de distributie, identificarea si evitarea atat a situatiilor neprevazute, cat si a intarzierilor, deviatiilor de la traseu sau a altor incidente.

"Chiar si in situatia in care datele sau informatiile ne dau impresia ca lucrurile functioneaza bine si sunt sub control, trebuie sa identificam solutii pentru cresterea performantei si prevenirea unor situatii nedorite sau necontrolabile. In ceea ce priveste managementul flotei de masini si al distributiei, am ales tehnologia GPS, pentru a ne optimiza activitatea," a declarat Cristian Goroneanu, Managerul Departamentului de Logistica si coordonatorul acestui proiect.

Prin HolTrack vor fi interpretate cu usurinta situatiile in care se afla vehiculele Holcim, in functie de reprezentarile acestora pe harta, facilitand o buna planificare a distributiei. De asemenea, posibilitatea inregistrarii realizarilor fiecarui autovehicul - distanta, durata parcursului, utilizarea diverselor echipamente si compararea lor cu parametrii standard stabiliti anterior, va permite managementului analiza performantelor si gasirea unor solutii de crestere a acestora.

Proiectul a demarat in septembrie 2003 cu o selectie riguroasa a furnizorilor de echipamente GPS. Prima etapa a constat intr-o perioada de testari si pregatire a unei variante construite special pentru cerintele Holcim (Romania). In etapa urmatoare a proiectului va fi implementat un program de software care permite corelarea datelor rezultate din transport cu cererile clientilor, pentru optimizarea procesului de distributie.

Testarile standard si primele implementari au fost facute in faza initiala asupra flotei de la Campulung. In viitorul apropiat, HolTrack va deveni, rand pe rand, standard de masurare a activitatii de distributie si pentru celelalte masini ale Holcim (Romania), fiind implementat la statiile din Bucuresti, Alesd, Turda precum si la restul statiilor de betoane.

GPS este un sistem pentru determinarea pozitiei pe Pamant, prin compararea unor semnale radio transmise in acelasi timp de mai multi sateliti. In functie de pozitia geografica, receptorul primeste datele transmise de pana la 6 sateliti si calculeaza timpul necesar fiecarui satelit sa ia legatura cu receptorul. Diferenta de timpi in receptarea acestor date este cea care determina pozitionarea exacta a obiectului studiat, oferind parametri precum latitudine, longitudine si elevatie. Satelitii sunt echipati cu ceasuri atomice, care au o precizie de pana la un bilion pe secunda! Sistemul GPS a fost dezvoltat de Ministerul Apararii al SUA, fiind denumit initial NAVSTAR (Navigation System with Timing and Ranging). Inainte de a fi utilizat in aplicatii civile, GPS a fost folosit pentru a furniza informatii legate de dotarile militare terestre, maritime si aeriene.?Holcim este unul dintre liderii mondiali in productia de ciment, betoane si agregate (nisip si pietris) si in servicii aferente industriei materialelor de constructie. Compania elvetiana, numita anterior Holderbank, a cucerit o prezenta puternica pe piata in peste 70 de tari, pe toate continentele, operand peste 130 de fabrici de ciment si mai mult de 700 statii de betoane, avand peste 50.000 de angajati. Holcim a fost una dintre primele companii din aceasta industrie care a investit in Europa de Est dupa 1989.Holcim (Romania) S.A. detine in prezent 3 fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alesd, 13 statii de betoane (dintre care 7 sunt construite pe baza conceptului de statie de betoane ecologica) si 3 statii de agregate. Holcim (Romania) are in prezent aproximativ 1,400 angajati.