Povești de succes

Holcim România derulează o inițiativă amplă în parteneriat cu Plantăm Fapte Bune prin care, pe parcursul a 3 ani, se vor planta 75.000 de puieți în comuna Dumbrăvița, județul Brașov. Ne-am propus să aducem mai mult verde în România și suntem bucuroși că până în prezent am contribuit la împădurirea a peste 8 hectare de teren.

Holcim România oferă produse certificate BES 6001, cu impact cuantificat și verificat de mediu

Holcim România a fost prima companie din România care a obținut certificarea BES 6001 care atestă că materiile prime locale utilizate la fabricarea produsele sunt achiziționate, și utilizate      într-un mod responsabil din punct de vedere social și al mediului înconjurător. Holcim România își sprijină clienții în construirea clădirilor ecologice, prin furnizarea de soluții verzi pentru ciment, beton și agregate, conform standardului privind Aprovizionarea și Utilizarea Responsabilă a Produselor pentru Construcții.

De asemenea, Holcim România a fost primul producător de materiale de construcții din țară care a dezvoltat și publicat Declarații de Mediu pentru Produsele sale (EPD - Environmental Product Declaration), verificate de experți independenți. EPD-urile atestă impactul pe care îl are asupra mediului producția: 1 t ciment, 1 t agregate, 1 m3 beton. Prin intermediul lor, Holcim România își ajută clienții, oferindu-le informații cuantificate și validate extern, privind atributele sustenabile ale produselor furnizate și respectiv transferându-le avantajul de creștere a punctajului în schemele de certificare ale clădirilor verzi.

Stații ecologice de betoane

Holcim este primul producător de ciment, betoane și agregate care a dezvoltat conceptul de stație ecologică de betoane în România. Experiența Holcim în întreaga lume demonstrează că noul concept respectă cele mai noi standarde de protecție a mediului înconjurător: emisii minime de praf, emisii minime de zgomot, reciclarea reziduurilor de beton proaspăt și refolosirea apei utilizate atât la spălarea automalaxoarelor, cât și în procesul tehnologic.

Proiectul derulat pe parcursul a doi ani reprezintă o investiție importantă pentru comunitatea locală, de noul loc de joacă bucurându-se 700 de copii.

Fabrica de ciment din Câmpulung a sprijinit de-a lungul ultimilor ani, cinci proiecte similare pentru copiii din Câmpulung, Boteni, Stoenești și Valea Mare Pravăț.

Holcim România a investit în tehnologii verzi de ultimă generație în fabrica de ciment Aleșd

Holcim România a investit în fabrica de ciment Aleșd pentru modernizarea și întreținerea sa. Investiția s-a concentrat pe două proiecte ecologice principale - „Recuperarea căldurii reziduale”, pentru reducerea emisiilor de CO2 la nivel național și „Produse cu amprentă redusă de carbon”, pentru a crește capacitatea de co-procesare a deșeurilor.

Peste 200 de elevi de liceu din Aleșd (Bihor), Oradea, Câmpulung, București și Buzău au posibilitatea de a dezvolta și implementa proiecte sustenabile, cu impact pozitiv la nivelul comunităților din care fac parte. Prin dezvoltarea abilităților lor de leadership, aceștia pot să-și identifice punctele forte și implicit să-și găsească drumul în carieră. „Exploratori de viitor” se desfășoară în două etape, fiecare întrunind reprezentanți ai Fundației Leaders și specialiști Holcim care se concentrează alternant pe aptitudinile și interesele elevilor, cât și pe dezvoltarea leadership-ului personal și al echipei.

Holcim România a obținut locul II pentru proiectul „Profesii bine cimentate'', la categoria Educație, în cadrul Galei Romanian CSR Awards. Această competiție premiază cele mai bune proiecte de sustenabilitate și responsabilitate socială derulate în România. Ne bucurăm că eforturile noastre sunt răsplătite și ne mândrim că suntem premiați!

Instalația de Recuperare a Căldurii Reziduale de la Aleșd - un proiect sustenabil marca Holcim România

Eforturile Holcim România pentru a reduce consumul de energie electrică și a resurselor naturale au rezultat în implementarea unei noi instalații, care înlocuiește aproximativ 15% din energia electrică cu energie „verde". Prima de acest gen din România, prin utilizarea a două fluide separate (ulei termic și apă supraîncălzită), instalația de la Ciment Aleșd reușește să recupereze căldura reziduală rezultată din procesul de fabricare a cimentului. Printre beneficiile instalației se enumeră și 0 combustibili fosili utilizați și emisii generate (adițional procesului normal de fabricație ciment) pentru electricitatea produsă, reducerea emisiilor indirecte de CO2, și generarea unei energii stabile fără impact asupra rețelei electrice.

Alesonor, dezvoltatorul proiectelor sustenabile și de lux, împreună cu Holcim România, unul dintre cei mai importanți producători de materiale de construcții la nivel național, au dezvoltat prima suburbie verde din țară, cu locuințe care să respecte standardul energetic NZEB impus de Uniunea Europeană si obligatoriu în România începând cu 2021. Pentru a reduce semnificativ amprentă de carbon, Holcim a încorporat soluția verde ECOPact în construirea celor 700 de locuințe verzi, în spații de recreere și sport, în instituții de învățământ, centre medicale, diferite magazine comerciale și infrastructură.

Acest nou model de afaceri bazat pe sustenabilitate se face remarcat în mediul de business din România, cu produsele sale vedetă, betonul verde ECOPact și cimentul verde ECOPlanet.

Fabrica Holcim de la Câmpulung a implementat tehnologii performante, devenind una dintre cele mai moderne fabrici de ciment din Europa de Est. Cel mai mare proiect de investiții, „Mușcel" a constat în lucrări vaste de modernizare: o hală de pre-omogenizare cu dimensiuni impresionante, cea mai mare moară verticală din România, cea mai înaltă construcție industrială din România și cele mai mari silozuri de clincher din beton armat din România, la momentul respectiv.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al elevilor, și pentru a le oferi cele mai bune condiții de alergare, Primăria Vadu Crișului a inaugurat o pistă de alergare din tartan de 350 m lungime și 2 m lățime. Holcim România susține proiectele comunităților locale și inițiativele acestora de promovare al unui stil de viață sănătos și practicare a sportului.

Holcim România a investit în modernizarea liniilor de producție de ciment ale fabricilor sale din Câmpulung (Argeș) și Aleșd (Bihor) pentru a co-procesa peste 100 de tipuri diferite de deșeuri.

647 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, din 19 școli din județele Argeș, Bihor, Cluj, Dâmbovița, Mureș și Prahova au participat la cea de-a doua ediție a proiectului ABCdar Verde, unde au explorat resursele de mediu specifice zonelor în care locuiesc, tipurile de poluare și deșeuri frecvent întâlnite, precum și cauzele și efectele acestora. Prin inițiativa derulată de Junior Achievement România și Holcim România, elevii participă la activități de tipul learning by doing, care îi motivează și îi antrenează să-și concentreze eforturile asupra păstrării în stare bună a mediului înconjurător, pentru ei, dar și pentru generațiile viitoare.

ECOPact a obținut certificatul Green Homes emis de Romanian Green Building Council (RoGBC)

Holcim România a obținut certificatul Romanian Green Building Council (RoGBC) care atestă calificarea betonului verde ECOPact ca produs recomandat în proiectele rezidențiale care aplică pentru obținerea unui certificat Green Homes, pentru locuințe verzi. ECOPact îndeplinește cu succes criteriile: ✅ Life Cycle Assessment ✅ Conținut din material reciclat ✅ Surse prietenoase cu mediul înconjurător ✅ Material de placare local/regional ✅ Soluții inovatoare Holcim România devine astfel furnizor aprobat de RoGBC pentru soluții în această schemă națională de certificare.

Competiția Holcim Awards premiază proiectele sustenabile

Cea mai importantă competiție globală de design sustenabil, Holcim Awards, revine! Cu o tradiţie de peste 15 ani, inițiativa dorește să pună în valoare rolul important pe care arhitectura, ingineria, planificarea urbană şi industria construcţiilor îl au în crearea unui viitor sustenabil.

Pe 6 februarie se deschid înscrierile, iar valoarea totală a premiilor este de 1 mil. $!

Înregistrează-te acum pe website-ul Holcim Foundation și află detaliile acestei ediții: 

Vezi aici proiectele de referință care au participat în competiție.