Cresterea Eficientei Energetice

 

Productia de ciment necesita cantitati mari de energie termica si electrica. Eficienta energetica, definita ca energia termica totala consumata pe tona de clincher produsa si, respectiv ca energia electrica totala consumata pe tona de ciment produsa, depinde aproape in intregime de tehnologia aplicata in procesul de productie.

Pe langa reducerea costurilor de productie, cresterea eficientei energetice contribuie pozitiv atat la conservarea resurselor naturale (combustibili) cat si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (CO2) generate atat prin arderea combustibililor:
• in cuptorul de clincher (emisii directe)
• in termocentrale pentru producerea energiei electrice consumate in fabrica de ciment (emisii indirecte)

O directie de crestere a eficientei energetice o reprezinta utilizarea de combustibili alternativi proveniti din deseuri, metoda cu potential semnificativ de reducere a consumului de combustibili conventionali.
In Romania, Holcim utilizeaza astfel de tehnologii in fabricile de la Alesd si Campulung.

La reducerea consumului de energie electrica pe tona de produs contribuie retehnologizarile realizate in ultimii ani in cele trei fabrici de ciment ale Holcim (Romania) SA, care includ:
• Inlocuirea compresoarelor de aer cu unele eficiente
• Inlocuirea vechilor instalatii de transport pneumatic al cimentului
• Utilizarea de actionari cu turatie variabila (VSD)
• Redimensionarea incarcaturii morilor cu bile si instalarea de sisteme de optimizare a functionarii acestora
• Instalarea unui separator de inalta eficienta energetica si a unui filtru de ultima generatie la Ciment Alesd
• Optimizarea controlului fluxurilor de utilaje prin Sistemul de Control al Procesului

Cresterea eficientei energetice a fabricilor de ciment din Alesd si Campulung si reducerea factorului de clincher stau si la baza proiectului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, implementat in comun de Holcim (Romania) SA cu Guvernul Olandei, cu aprobarea si aportul Guvernului Romaniei, conform mecanismelor Protocolului de la Kyoto. Reducerile de emisii rezultate ca urmare a implementarii acestui au fost monitorizate anual incepand cu anul 2004 si verificate periodic de catre o entitate independenta.

In perioada 2004-2008 aceste reduceri au depasit 700.000 tone de CO2.

De asemenea, trebuie mentionat proiectul Muscel prin intermediul caruia, la jumatatea anului 2008 a fost pusa in functiune una dintre cele mai moderne liniei de productie clincher din Romania, care este complet automatizata si are o capaciate marita de productie.
Inlocuirea celor trei cuptoare de clincher existente pana la aceasta data cu o instalatie cu schimbator de caldura in cinci trepte si precalcinator, construita conform celor mai bune tehnici disponibile, conduce la beneficii semnificative atat in domeniul eficientei energetice, cat si in cel al protectie mediului.

In plus, pana la jumatatea anului 2012 va fi finalizat proiectul de recuperare a energiei termice reziduale  (Waste Heat Recovery - WHR), prin intermediul caruia se va inlocui aproximativ 15% din energia electrica consumata de fabrica din Alesd.


Astfel, energia electrica preluata în prezent din reteaua publica de electricitate, va fi inlocuita cu energie "verde", obtinuta prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere şi racire a clincherului, pentru productia de abur. Aburul este apoi utilizat intr-o turbina generatoare de energie, fara a mai utiliza combustibili fosili.