Responsabilitatea Socială
În calitate de membru de încredere al societății, Holcim România își asumă o responsabilitate socială activă. În prezent, compania derulează un amplu program de proiecte sociale în beneficiul comunităților unde își desfășoară activitatea.
Politica de responsabilitate socială corporativă a Holcim România este un element important al modului nostru de a face afaceri și este definită ca fiind angajamentul nostru de a lucra ca partener cu toate părțile interesate, construind și menținând relații de respect reciproc și încredere pentru viitorul societății. Cei 6 piloni ai politicii noastre de Responsabilitate Socială Corporativă sunt: conduită în afaceri, practici de angajare, securitate și sănătate, implicarea comunității, relațiile cu clienții și furnizorii, monitorizarea și raportarea performanței.
Partneriatul cu comunitățile - susținere în educație, sănătate, economie circulară, mediu și infrastructură.
O parte din eforturile noastre sunt direcționate către sprijinirea comunităților din care facem parte. Ne implicăm activ în formarea următoarelor generații de specialiști alături de Școli, Colegii Tehnice și Universități ne implicăm în pregătirea tinerilor elevi și studenți pentru o carieră în domeniu.
În contextul pandemic, Holcim România a continuat susținerea luptei împotriva Covid-19 venind în sprijinul spitalelor suport Covid din România contribuind la susținerea a 20 de spitale suport SarsCov2 din România pentru achiziționarea exclusivă de aparatură și dispozitive medicale specifice.
Proiecte naționale pentru comunități
În ultimii 25 ani, Holcim România a inițiat și a implementat numeroase proiecte cu caracter social. Cele mai notabile inițiative datează încă din 2002, când Holcim a realizat primul proiect de responsabilitate sociala din România, investind peste 120,000 Euro în construirea Grădiniței cu Program Prelungit din Aleșd.
Au urmat programe educative complexe, desfășurate atât la nivel local, cât și național, investiții multiple în dotarea cu echipamente tehnologice a liceelor, fondarea unei școli post-liceale pentru tehnicieni în industria cimentului și multiple ocazii de implicare și stimulare a unui mediu educativ modern și motivant.
În cadrul inițiativei „Construim pentru viitor și Educație Economică Circulară” sunt derulate mai multe proiecte relevante:
- Programul educational „Exploratori de viitor” - program adresat elevilor de liceu (clasa a IX-a - XII-a) pentru a-și descoperi punctele forte și abilitățile pentru următoarea etapă de învățământ.
- Programul educațional „Profesii bine cimentate”– Acest program caută o soluţie incluzivă pentru egalitatea de gen la locul de muncă în industrie prin promovarea diversității, oferind posibilitatea studentelor de la specializări de inginerie, de a avea acces la oportunități de carieră.
- Programul educational „ABCdar Verde” – proiect adresat elevilor de gimnaziu, pentru educarea unui comportament responsabil și utilizarea rațională a resurselor de mediu. În cadrul acestui program, realizat în parteneriat cu Asociația Junior Achievement Romania, 500 de elevi din județele Argeș, Bihor și Cluj beneficiază de acces gratuit la conținuturi și instrumente adaptate învățării mixte, la școală și online. În cadrul proiectului, elevii descoperă principalele resurse de mediu și principiul celor 3R – Reducere, Reutilizare, Reciclare – pentru gestionarea sustenabilă a acestora, din perspectiva de cetățean, asociație comunitară sau companie. O atenție specială în cadrul proiectului este acordată educării modului de gestionare a deșeurilor rezultate ca urmare a aplicării regulilor de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2.
- Smart Teacher - program care se adresează în exclusivitate profesorilor din liceele tehnologice și care îi ajută pe aceștia să descopere metode și soluții interesante pentru îmbunătățirea actului educațional, astfel încât elevii să devină mai curioși și mai dornici să învețe cât mai multe lucruri la școală / ediție online
- Proiecte educaționale dezvoltate în parteneriat cu Universitățile Tehnice de Construcții și Arhitectură din România
- Proiecte de dezvoltare a infrastructurii în unitățile de învățământ în care Holcim România își desfășoară activitatea.
- Școala Postliceală de tehnicieni în industria cimentului de la Aleșd
- Campania de plantare 2020-2023 (5000 ha /an - Vaideeni)
- Campania CRM - Construiește o casă, dăruiește o acasă (parteneriat cu HHC)
- Habitat 4 Community - parteneriat - locuințe sociale
- Drum Sigur - ABCDar Rutier
- Școala Zidarilor Holcim
- Creează-ți mediul
- Construiește-ți viitorul