Proiectul Grivița 53 primește Holcim Awards Acknowledgement 2017 Europe

 

Scenă de prim rang, pe o străduță lăturalnică. Primul teatru independent din București

Proiectul primului teatru independent construit în ultimii 70 de ani în România, Grivița 53, a primit premiul Holcim Acknowledgement 2017 Europe (Premiul de Recunoaștere Holcim)  pentru regiunea Europa în cadrul competiției Holcim Awards, cea mai importantă competiție de arhitectură și design sustenabil la nivel internațional

Teatrul este dezvoltat de Asociația Culturală Grivița 53, iar Holcim România este primul partener. Teatrul Grivița 53 a pornit la inițiativa regizoarei Chris Simion-Mercurian, iar proiectul acestuia este semnat de arhitecții Codrin Tritescu și Petre Frangulea.

Juriul a fost impresionat de puternica sa amprentă de sustenabilitate culturală. Utilitatea proiectului ca teatru independent – o inițiativă culturală care va funcționa și ca o scenă pentru democrație – a fost consolidată și de sprijinul oferit de comunitate, demonstrat prin finanțarea colectivă.

Juriul Holcim Awards 2017 Europe este format din arhitecți, profesori de arhitectură, specialiști în design industrial sau inginerie a mediului recunoscuți la nivel internațional și din reprezentanți ai Holcim.

Proiectul premiat, care aduce la viață primul teatru independent din oraș din 1946 până acum, este dezvoltat într-o zonă istorică a Bucureștiului. Acesta va adăposti o companie teatrală care, din 1999, funcționează fără să dispună de un spațiu propriu, punând bazele unei instituții culturale într-un oraș la a cărui structură socială dorește să se conecteze. Propunerea inițială de proiect prevede amplasarea unui teatru cu 150 de locuri la subsol, păstrând fațadele clădirilor existente pe teren și încadrându-le într-o structură compactă.

„Am primit acest premiu cu mândrie și ca o recunoaștere a visului pe care vrem să îl transformăm în primul teatru independent din ultimii 71 de ani din România. Este un vis care se transformăt în ceea ce va fi o oază de cultură dintr-un cartier istoric al Bucureștiului. Premiul este rezultatul unei echipe dedicate, al eforturilor noastre și al celor doi arhitecți care i-au dat forma dorită de centru cultural’, a declarat Chris Simion-Mercurian.

„Am crezut în Grivița 53 încă de la stadiul de proiect și am văzut în acest teatru posibilitatea de a ne implica direct în viața comunității. Ne bucură faptul că putem fi alături în acest proiect inovativ, iar premiul din partea Holcim Awards certifică impactul social al Grivița 53 în comunitatea locală”, a declarat Sofiane Benghmania, CEO Holcim România.

 

Despre Holcim Awards 2017 Europe

Gala Lafarge Holcim Awards 2017 pentru Europa, cea mai importantă competiție de design sustenabil la nivel internațional, s-a desfășurat pe 28 septembrie 2017 la Marsilia, Franța. Competiția este destinată proiectelor aflate în faza de dezvoltare și caută să identifice planuri arhitecturale care merg mai departe de standardele actuale cu un raspuns sustenabil pentru provocările tehnologice, de mediu, socioeconomice sau culturale ce influențează construcțiile contemporane și furnizează soluții cu viziune pentru felul în care construim.

În competiția din acest an au fost validate 792 de proiecte înscrise din regiunea europeană, proiecte ce implică de la design urban și până la inovații tehnice. Juriul, condus de Harry Gugger, profesorde arhitectură la EPFL Lausanne (Școala Politehnică Federală din Lausanne) – Elveția, a acordat îna cest an premiul întâi al Holcim Awards către două proiecte ce urmează să fie implementate în Bruxelles.


Gold ex aequo: Gestionarea inteligentă a deșeurilor în Bruxelles, Belgia

Prin acest proiect, BC architects and studies din Bruxelles plănuiesc să integreze nevoile unei companii de gestionare a deșeurilor cu dezvoltarea rapidă a districtului, iar în cadrul existent al infrastructurii existente este eliberat spațiu pentru utilitate publică, sub formă de spațiu verde.

Detalii suplimentare: https://www.holcimfoundation.org/projects/logistics-framework


Gold ex aequo: Integrarea unei fabrici de beton în Bruxelles, Belgia

Al doilea proiect premiat cu aur este dezvoltate de echipa TETRA architecten în Bruxelles și propune măsuri de integrare a unei fabrici de benton existente în contextul urban aflat în dezvoltare, iar astfel se evită pierderea unei piese importante din baza industrială a orașului.

Detalii suplimentare: https://www.holcimfoundation.org/projects/mix-city


Bronze: Locuințe în locurile de parcare din Londra, Marea Britanie

La fel ca multe alte mari orașe, capitala Marii Britaniia re un deficit sever de spații rezidențiale accesibile. Prin proiectul lor, arhitecții ondonezi de la ZEDpods urmăresc să folosească amprenta parcărilor existente pentru a crea locuințe prin dezvoltarea pe verticală.

Detalii suplimentare: https://www.holcimfoundation.org/projects/air-rights


Premii de recunoaștere:

Alături de proiectul Grivița 53, în cadrul Holcim 2017 Europe, au mai primit premiul Holcim Acknowledgement 2017 Europe alte trei proiecte:

·         Bio- Palimpsest (Spania) – O abordare ecologică pentru siturile arheologice: https://www.holcimfoundation.org/projects/bio-palimpsest

·         Arheologie radicală (Elveția) – Centru de excavare pentru o așezare romană: https://www.holcimfoundation.org/projects/radical-archaeology

·         Centru sportiv (Franța) - Centru de recreere de cartier: https://www.holcimfoundation.org/projects/stacking-sports

 

Premiile „Next Generation”:

·         Transformarea unei fabrici în spațiu locativ (Polonia): https://www.holcimfoundation.org/projects/ecommunity

·         Transformarea unei mânăstiri într-un centru de rebilitare comportamentală (Polonia): https://www.holcimfoundation.org/projects/modern-sanctuary

·         Noi concepte de spațiu pentru orașele viitorului (Rusia): https://www.holcimfoundation.org/projects/liquid-er

·         Slow burn – Model de cisternă și adăpost forestier ignifug (Franța) - https://www.holcimfoundation.org/projects/slow-burn