MAGISTRALA DE METROU 5, UN PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ CARE AJUTĂ BUCUREȘTIUL SĂ CREASCĂ SUSTENABIL

 

Realizarea magistralei 5 de metrou a reprezentat o nevoie stringentă la nivelul infrastructurii capitalei prin care s-a dorit sporirea utilizării metroului, ca mijloc de transport în comun, fluidizarea traficului de suprafață și scăderea poluării produse de acesta, dar și realizarea unei dezvoltări urbane durabile.

PROVOCAREA

Bucureștiul este cel mai mare oraș din țară, cu o populație de aproape 2,5 milioane de oameni. Autoritățile se confruntă cu probleme serioase de trafic și încearcă să extindă infrastructura subterană, aceasta fiind cea mai rapidă cale de tranzit a orașului în prezent. În perioada 1979 – 2013 au fost construite 4 linii de metrou, cu 51 de stații și 70 km de cale dublă. Cu toate acestea, de la boom-ul resimțit în segmentul construcțiilor de locuințe de la periferia orașului, nevoia de extindere a devenit destul de urgentă.

SOLUȚIA

Holcim România a fost aleasă ca parte din acest mare proiect. În cadrul proiectului, compania a contribuit cu produse și soluții pentru construirea structurilor din beton, livrând sute de mii de m3 de betoane uzuale și speciale prin intermediul a 2, 3 sau chiar 4 stații de betoane. De asemenea, au fost livrate zeci de mii de tone de ciment pentru consolidarea profundă a solurilor, prin tehnologia jet-grouting, dar și servicii suplimentare precum managementul stocurilor sit-urilor, servicii de laborator, consultanță tehnică etc.

REZULTATUL

Magistrala M5, dată în folosință în septembrie 2020, reprezintă un proiect major pentru dezvoltarea Bucureștiului. Lungimea totală a noii linii este de aproape 7 km, cu 10 stații care acoperă cartierul foarte populat din Drumul Taberei, cu un trafic estimat de aproximativ 50.000 de persoane care vor folosi metroul în fiecare zi.

Proiectul s-a desfășurat în condiții exigente, într-un trafic deschis și intens. Și în această poziție, am reușit să dăm dovadă de flexibilitate maximă pe tot parcursul proiectului, prin fabricarea și livrarea produselor și serviciilor în decursul a 24 de ore pe zi, chiar și pe timpul iernii. Un rol important în realizarea acestui proiect l-a avut Centrul Tehnic Holcim România, care a realizat studiul pentru materii prime și rețete de beton, monitorizând căldura de hidratare a elementelor și oferind constant consultanță tehnică.