LafargeHolcim investește 160 de milioane de franci elvețieni în reducerea amprentei de carbon din Europa

 

LafargeHolcim își sporește eforturile de a îmbunătăți amprenta de carbon a produselor și soluțiilor sale. Obiectivul este de a reduce cu încă 15% emisiile sale anuale de dioxid de carbon în Europa până în 2022, reprezentând trei milioane de tone. Acest demers va fi dus la bun sfârșit cu ajutorul unor investiții de 160 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 145 milioane de euro) în echipamente avansate și în tehnologii pentru creșterea utilizării combustibililor cu conținut redus de carbon și a materialelor reciclate în procesele și produsele companiei. Fonduri suplimentare sunt alocate pentru introducerea de noi materiale și servicii carbon - eficiente. În următorii trei ani, LafargeHolcim va implementa peste 80 de proiecte în 19 țări europene.

Image
marcel_cobuz_region_head_europe_lafargeholcim.jpg


Marcel Cobuz, director regional pentru Europa: „Suntem conștienți de impactul nostru asupra mediului și vom continua să depunem din ce în ce mai multe eforturi pentru atenuarea  schimbărilor climatice. Cu aceste investiții în Europa, facem un pas înainte pentru a deveni mai eficienți în diminuarea amprentei de carbon. Nu investim doar pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din propriile operațiuni, ci căutăm să și colaborăm cu clienții noștri din tot lanțul valoric pentru a îmbunătăți amprenta de carbon a clădirilor și infrastructurii de-a lungul ciclului lor de viață”.

Una dintre modalitățile importante prin care se reduce amprenta de carbon este integrarea principiului economiei circulare în procesul de producție a cimentului, prin înlocuirea parțială a combustibililor și a materiilor prime fosile cu resurse alternative provenite din deșeuri. În 2018, LafargeHolcim a reintrodus în circuitul economic 11 milioane de tone de deșeuri, inclusiv două milioane de tone de materiale plastice nereciclabile, care, altfel, ar fi ajuns în gropi de gunoi și ar genera emisii adiționale de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Prin intensificarea eforturilor în Europa, compania își propune să crească cu încă 1,5 milioane de tone de deșeuri cantitățile reintroduse în circuitul economic, ceea ce ar duce la evitarea unor emisii de un milion de tone de dioxid de carbon pe an.

Ca parte a acestei strategii, LafargeHolcim crește utilizarea resurselor alternative minerale. În medie, LafargeHolcim înlocuiește deja 4,5 milioane de tone de clincher cu produse secundare și deșeuri din alte industrii. În timpul fabricării clincherului, componenta principală a cimentului, apar majoritatea emisiilor de dioxid de carbon asociate producției de ciment. Eforturile suplimentare pentru înlocuirea clincherului vor permite companiei să reducă cu un milion de tone din dioxidul de carbon asociat cimenturilor sale produse în Europa.

Portofoliul soluțiilor cu amprentă redusă de carbon va fi extins în toată Europa.

În toate țările în care compania este activă, LafargeHolcim dezvoltă produse și servicii pentru a-și ajuta clienții să îmbunătățească amprenta de carbon a clădirilor și infrastructurii de-a lungul ciclului lor de viață. În Franța, de exemplu, compania a lansat recent Lafarge360, o nouă ofertă integrată, care include calcularea și modelarea amprentei de carbon, pentru a le permite clienților să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la impactul asupra mediului al proiectului lor. Mai mult, produse cu amprentă scăzută de carbon sunt create în Franța, Polonia și România pentru stabilizarea solului, asigurând o îmbunătățire a ciclului de viață a structurii drumurilor. De asemenea, în Franța și România, compania lucrează la cimenturi pentru zidărie cu o amprentă de carbon cu 50% mai mică decât cea a cimentului Portland, având în același timp proprietăți îmbunătățite, precum lucrabilitatea sau aderența la perete. Cu Airium, LafargeHolcim a dezvoltat o alternativă inovatoare de izolație, mai sigură, prietenoasă mediului, durabilă și mai accesibilă decât cea tradițională. Printre țările pentru care implementarea acestei soluții este prioritară se numără Franța, Austria, Elveția și Polonia.

LafargeHolcim este preferat de partenerii care optează pentru materiale de construcție cu amprenta redusă de carbon. Produsele sale inovatoare din beton și ciment permit emisii de dioxid de carbon cu până la 70% mai mici în comparație cu produsele Portland standard. Compania este angajată în reducerea continuă a intensității în carbon a portofoliului său, așa cum este demonstrat de poziția sa de lider în eficiența reducerii amprentei de carbon (576 kg dioxid de carbon / tonă de ciment în 2018), precum și de obiectivul ambițios pentru 2030 (520 kg de dioxid de carbon per tonă de ciment), în aliniere cu scenariul de 2°C al acordului climatic COP21 de la Paris.

Pentru a afla mai multe despre perspectiva unică a LafargeHolcim asupra durabilității în industria materialelor de construcție, abonați-vă la Material Talks pentru accesul la tehnologie de vârf, inovație avansată și realizări din sfera pionieratului, care vor face mediul construit mai durabil.

Despre LafargeHolcim

LafargeHolcim este liderul global în materii și soluții pentru construcții. Suntem activi în patru segmente de afaceri: ciment, agregate, beton pregătit și soluții și produse. Cu poziții de conducere în toate regiunile lumii și un portofoliu echilibrat între piețele în curs de dezvoltare și cele mature, LafargeHolcim oferă o gamă largă de materiale și soluții de construcție de înaltă calitate. Experții LafargeHolcim rezolvă provocările cu care se confruntă clienții din întreaga lume, fie că construiesc case individuale sau proiecte majore de infrastructură. Cererea de materiale și soluții LafargeHolcim este determinată de creșterea globală a populației, de urbanizare, de nivelul de viață îmbunătățit și de construcții durabile. Aproximativ 75.000 de oameni lucrează pentru companie în aproximativ 80 de țări.