Reducerea Factorului De Clincher

 

La baza procesul de fabricare a cimentului sta obtinerea clincherului prin descompunerea materiilor prime (inclusiv decarbonatarea calcarului) pana la oxizii de calciu, siliciu, fier si aluminiu si mineralizarea acestora sub forma de clincher.

Formarea clincherului este un proces complex, intens energofag.

Acest proces emite in mod inerent CO 2 (gaz cu efect de sera), rezultat atat din decarbonatarea calcarului cat si din arderea in cuptorul de clincher a diversilor combustibili (traditionali si alternativi) pentru a obtine energia termica necesara.

Clincherul este apoi macinat impreuna cu gips si transformat in ciment Portland.

Pentru obtinerea cimenturilor compozite, cu caracteristici imbunatatite pentru anumite aplicatii, clincherul este inlocuit partial de diversi compusi minerali, care au compozitie chimica asemanatoare cu clincherul:

  • materiale naturale (roca vulcanica, calcar etc.)
  • materiale reziduale (deseuri sau produse secundare din alte industrii: zgura granulata de furnal, cenusa de termocentrala etc.)

"Factorul de Clincher" indica procentajul de clincher utilizat la fabricarea cimentului.

Din punct de vedere a dezvoltarii durabile, reducerea factorului de clincher este una dintre metodele cele mai eficiente aplicate de fabricile de ciment atat pentru conservarea resurselor naturale (materii prime si combustibili utilizati la fabricarea clincherului), cat si pentru reducerea emisiilor de CO 2.

Datorita eforturilor sustinute intreprinse, in fabricile de ciment ale Holcim (Romania) SA, factorul de clincher al cimentului gri este mai mic de 74%, o valoare comparabila cu datele internationale (media industriei la nivel mondial este de 75%).

Holcim a extins utilizarea compusilor minerali in ciment prin dezvoltarea unei game largi de cimenturi compozite cu aplicatii din ce in ce mai diverse. Utilizarea acestora in betoane aduce multiple beneficii, dintre care mentionam:

  • imbunatatirea proprietatilor betonului proaspat (lucrabilitate, reducerea segregarii, etc)
  • pentru betoanele intarite - cresterea rezistentelor finale, scaderea caldurii de hidratare si implicit a tendintei de fisurare ale acestora, cresterea durabilitatii acestora

Mai mult decat atat, crearea de produse eficiente din punct de vedere ecologic si cu amprenta scazuta de CO2 reprezinta pentru Holcim (Romania) SA o dovada a asumarii responsabilitatii de a imbunatati continuu eficienta productiei, a produselor si de a conserva resursele naturale.

Utilizarea cimenturilor compozite si extinderea gamei de aplicatii in betoane a acestora in Romania fac si subiectul proiectului „Betoane cu cimenturi compozite – o solutie durabila si eficienta energetic de combatere a schimbarilor climatice în industria constructiilor”. Eforturile Holcim (Romania) SA in vederea cresterii eficientei energetice si scaderii amprentei de carbon a proceselor de productie, produselor si cladirilor construite cu aceste produse au fost recunoscute la nivel european prin acceptarea ca partener oficial in campania „Sustainable Energy Europe” initiata de Comisia Europeana.