Un nou concept de locuit pentru segmentul rezidențial din Timișoara este adus în prim plan de clădirile smart și sustenabile, ridicate de Maiere Estate cu soluții Holcim

 

Maiere Estate este un proiect ambițios care propune locuințe cu adevărat inteligente, cu un grad de confort ridicat, în care poți controla temperatura ambientală, lumina și sunetul de oriunde te-ai afla.
Clădirile au prevăzute panouri solare ce pot suplini până la 30% la facturile pentru încălzire și răcire, stații de încărcare pentru mașini electrice și grădini cu sistem de irigații care colectează și utilizează apa de ploaie.

Echivalente ale reducerii emisiilor de CO2 în proiect

  • Gazele cu efect de seră emise de un autoturism care ar parcurge 40.437 km     
  • Emisia de CO2 generată de energia electrică necesară pentru 98 de locuințe pentru un an     
  • Cantitatea de CO2 absorbită de 5.439 de copaci pe durata unui an

PROVOCAREA

Constructorul a dorit să se repoziționeze dar și să obțină un element de diferențiere substanțial pe o piață deosebit de competitivă, cea a construcțiilor rezidențiale din Timișoara, prin introducerea unui concept nou de locuințe.

„Ne-am dorit să construim sustenabil, iar asta presupune o abordare inteligentă pe mai multe paliere, precum: sisteme de energie, sisteme de control al tehnologiei din locuință, sisteme de economisire a apei și, bineînțeles, materiale de construcții cu amprentă redusă de CO2. Toate acestea pot fi realizate prin proiectarea clădirii în mod sustenabil încă de la început și prin parteneri și furnizori de tehnologie și soluții special create pentru nivel de carbon încorporat scăzut și pentru scăderea amprentei de CO2 pe toată durata de viață a clădirii.”

Virgil Bălaș| Co-fondator Maiere Estate și VIB Management

Pentru locuințele smart, cu un cost lunar de deținere mai redus, era nevoie de materiale de construcții care să facă față celor mai înalte standarde de sustenabilitate, design și durabilitate. 

SOLUȚIA

ECOPact, betonul verde cu o amprentă de CO2 înglobat redusă cu 35%, și betonul autocompactant Agilia au fost parte din soluția cu care Holcim a contribuit la un proiect inovator, modern și atractiv.

Holcim Romania a sprijinit și demersurile necesare repoziționării prin adăugarea conceptului de dezvoltare imobiliară verde certificată de RoGBC prin programul Green Homes, pentru care Holcim Romania este Solution Provider.

Certificarea este un indicator important al calității si al economisirii pe termen lung, o garanție a faptului că proiectul în cauză respectă toate cerințele și criteriile necesare pentru a beneficia de un Credit Imobiliar Verde.

REZULTATUL

Holcim România și dezvoltatorul imobiliar Maiere Estate, prin managerul de proiect VIB Management, au colaborat pentru furnizarea de materiale de construcții verzi pentru construirea complexului rezidențial Maiere Estate III, primul ansamblu rezidențial din Timișoara cu certificare verde Green Homes, emisă de Romanian Green Building Council.

„Viitorul este tehnologic și sustenabil, iar arhitecții, constructorii și dezvoltatorii care recunosc această realitate și anticipează nevoile generațiilor viitoare, vor fi primii câștigători ai tranziției la un mediu construit sustenabil. Există oportunități infinite pentru cei care pun circularitatea în mijlocul activității lor, iar VIB Management dovedește asta. Proiectele de dezvoltare Maiere Estate îmbină cu succes inovația și sustenabilitatea, prin construirea de apartamente smart, eficiente energetic, cu materiale verzi, iar certificarea Green Homes validează aceste eforturi și rezultate. Noi, în Holcim, am înțeles că nu poți fi inovator fără să fii și sustenabil. Decarbonizarea mediului construit este un efort comun, iar acest proces este benefic și pentru consumator, care locuiește în clădiri mai curate”

Anca Alexandru| Director Divizia Betoane, Holcim România