LafargeHolcim modernizează emblematicul proiect de infrastructură olandez Afsluitdijk

 

LafargeHolcim a câștigat un contract important pentru renovarea Afsluitdijk, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de apărare marină din Olanda. Pentru acest proiect compania va implementa o nouă soluție special dezvoltată pentru protejarea digurilor împotriva valurilor puternice și creșterea nivelului apelor mării.

Image
afsluitdijk.jpg

 

Noul Basalton Quattroblock Holcim (element de beton component al digului) va acoperi circa 700.000 m2 din digul Afsluitdijk, care are o lungime totală de 32 kilometri. În plus, LafargeHolcim a dezvoltat o soluție logistică durabilă și eficientă, prin care materialele de construcții sunt livrate pe mare pentru a evita traficul rutier suplimentar pe baraj. Costurile totale de construcție pentru proiectul care în prezent este una dintre cele mai mari acțiuni de modernizare a infrastructurii din Țările de Jos se ridică la aproximativ 550 milioane euro.

Pentru asigurarea executării la timp și la standarde de calitate a proiectului, LafargeHolcim investește și în extinderea fabricii de produse prefabricate din beton din Olanda, care face parte din segmentul Soluții & Produse al companiei. După finalizarea extinderii în acest an, fabrica va putea produce zilnic 1.000 tone de Quattroblocks de beton pentru clienții din Țările de Jos, Belgia și Germania. LafargeHolcim are peste 40 de ani de experiență în furnizarea de soluții moderne de apărare maritimă în Țările de Jos, iar investiția va permite companiei să se dezvolte în continuare în această direcție.

„În cadrul Strategiei 2022 – „Building for Growth” ne-am angajat să continuăm dezvoltarea noului segment de Soluții & Produse. Suntem mândri să fim parteneri în acest proiect de referință, care pune în evidență capacitatea noastră internațională de a susține realizarea proiectelor complexe de infrastructură. Cum prognozele arată că nivelurile apelor mării vor crește, oferim soluții care contribuie la protejarea zonelor vulnerabile, cum sunt Țările de Jos”, a declarat Marcel Cobuz, Region Head Europe LafargeHolcim.

Construcția Afsluitdijk va fi finalizată în 2023

Afsluitdijk este un exemplu elocvent al excelenței olandeze în ingineria hidraulică, digul protejând încă din anul 1932 zone mari ale Țărilor de Jos împotriva inundațiilor din Marea Wadden. După mai bine de 85 de ani, digul are nevoie de lucrări de renovare și va fi consolidat semnificativ în urma acestui proces. Specificațiile sale tehnice îi vor permite să reziste la forța unei furtuni care ar putea apărea o dată la 10.000 de ani și va oferi, de asemenea, protecție împotriva creșterii nivelului apelor mărilor.

Rijkswaterstaat, instituție care face parte din Ministerul Olandez al Infrastructurii și Gospodăririi Apelor, a comandat consolidarea digului, creșterea capacității de evacuare a apelor și construirea de pompe pentru a transporta cantități mai mari de apă spre marea Wadden. Proiectul este condus de consorțiul Levvel (BAM, VAN OORD și Rebel), iar construcția a demarat la finalul anului 2018, urmând să fie finalizată în anul 2023.

Soluția de construcție oferită de LafargeHolcim va fi utilizată pe panta digului și la baraje. Testele extensive de rezistență au demonstrat că noul element de beton Quattroblock este cu 40% mai stabil față de coloanele Basalton utilizate anterior. Ca urmare, în proiectarea și designul Afsluitdijk pot fi utilizate coloane de înălțime redusă, ceea ce aduce avantaje substanțiale din punctul de vedere al durabilității, costurilor și aspectelor practice legate de construcție.

Puteți urmări videoclipul despre soluții de apărare marină oferite LafargeHolcim aici.