ECOPact și ECOPlanet, soluțiile durabile, cu amprentă scăzută de CO2, de la Holcim, ce contribuie la succesul proiectului de consolidare a coastei Mării Negre

 

Un studiu din 2014 coordonat de cercetători de la universități internaționale a demonstrat că riscul de eroziune al coastei Mării Negre poate cauza retragerea pe 56% din toate plajele cu până la 50% din lățimea lor maximă. 
Proiectul are în vedere protejarea și reabilitarea zonei costiere românești și a factorilor de mediu, prin lucrări de inginerie, contracarând fenomenul de eroziune litorală, susținând în același timp tendința de revigorare a ecosistemului marin și restabilire a unor specii pierdute din ecosistem.
 

SOLUȚIA

Somaco, divizia de prefabricate a Grupului Holcim România a fost singurul furnizor care a îndeplinit cerințele sistemului de precalificare. Somaco Grup Prefabricate a fost selectată de către Van Oord Dredging and Marine Contractors bv. pentru a produce 4.500 elemente prefabricate Xbloc pentru proiectul de reabilitare a coastei Mării Negre în zona Eforie, Lot 5. Proiectul este implementat de către Van Oord Dredging and Marine Contractors bv. pentru Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
Holcim România contribuie la acest proiect de anvergură cu soluțiile sale cu emisii reduse de carbon: ECOPlanet, cimentul verde și ECOPact, betonul verde.

REZULTATUL

Proiectul are ca rezultat protejarea a 5750m de litoral și crearea a peste 33 ha de plajă. Pentru aceste lucrări au fost necesare 4.500 elemente prefabricate XBlocks realizate cu soluțiile Holcim: betonul verde ECOPact, în componența căruia a fost folosit cimentul verde ECOPlanet (cu 40% mai puține emisii de CO2 și 30% material reciclat).