Raport de Dezvoltare Durabila

 

 

 
 

Holcim Romania lanseaza Raportul de Dezvoltare Durabila 2009-2010

Holcim Romania lanseaza cea de-a 6-a editie a Raportului de Dezvoltare Durabila pentru perioada 2009-2010. Noul raport prezinta o imagine de ansamblu asupra tuturor activitatilor companiei si a eforturilor depuse in ultimii ani pentru promovarea unei abordari sustenabile atat in productia de ciment si betoane, cat si in intreaga industrie a constructiilor.
 
Impactul pe care constructiile il au asupra mediului presupune gasirea unor solutii inovatoare si eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, strategia Holcim Romania este de a-si aduce contributia la dezvoltarea durabila a societatii in ansamblu, atat prin produsele si serviciile pe care le ofera, cat si prin investitiile de mediu si cele de crestere a eficientei energetice a procesului de productie.

Eforturi sustinute pentru reducerea emisiilor de CO2

Reducerea amprentei de carbon este un obiectiv cheie in strategia si actiunile implementate de Holcim Romania. Compania a contribuit prin investitiile „verzi” realizate in ultimii ani la atingerea inca din 2009 a obiectivului stabilit de Holcim Grup la nivel mondial, acela de a reduce emisiile specifice de CO2 pe tona de produs (ciment si lianti hidraulici similari) cu 20% pana in 2010.

Grupul Holcim are planuri ambitioase si a stabilit un nou angajament, de a reduce cu 25% emisiile specifice pe tona de produs (ciment si lianti hidraulici similari) pana in 2015, comparativ cu nivelul anului 1990. Pentru a sprijini acest nou obiectiv, Holcim Romania va aloca 35 de milioane de euro in 2011 pentru a dezvolta proiecte orientate catre mediu si eficienta energetica, precum si pentru a asigura mentenanta echipamentelor din fabrici.

Grija pentru sanatate si securitate in munca

In perioada 2009-2010, la nivelul fabricilor de ciment si al statiilor de agregate si betoane au fost investiti peste 2 milioane de euro pentru a imbunatati securitatea si sanatatea in munca a angajatilor proprii si pentru a putea continua sa ne construim cultura noastra cu privire la securitate, avand ca obiectiv final „Zero Accidente”.

Investitiile s-au indreptat catre achizitionarea si folosirea celor mai bune echipamente de lucru si de protectie, modernizarea dispozitivelor de securitate pentru echipamente, acordarea alimentatiei de protectie si a materialelor igienico-sanitare specifice sau organizarea unor campanii de constientizare si instruiri.

Produse si solutii inovatoare pentru parteneriate durabile

Dezvoltarea de noi produse cu amprenta redusa de carbon, precum cimenturile compozite si liantii rutieri, reprezinta o preocupare constanta pentru Holcim Romania. Aceste produse au fost create in cadrul strategiei care sta la baza tuturor activitatilor Holcim, de a fi orientat catre clienti.

Cimenturile compozite sunt produse care au in compozitie adaosuri minerale si deci un continut mai scazut de clincher. Acestea contribuie semnificativ la scaderea emisiilor de CO2 si implicit ajuta la protejarea mediului.

Liantii hidraulici rutieri de la Holcim, o premiera introdusa de companie in anul 2004 pe piata romaneasca, contribuie la durabilitatea proiectelor de infrastructura. Acesti lianti sunt produse speciale, dezvoltate pentru imbunatatirea caracteristicilor straturilor de baza si de fundatie pentru drumuri si cai ferate, pentru straturile de forma, pentru stabilizarea si tratarea solului.

Co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment

Holcim Romania a realizat in perioada 2009-2010 investitii de circa 3 milioane de euro in extinderea unitatilor de co-procesare din fabricile de la Alesd si Campulung.

Co-procesarea deseurilor este o metoda de valorificare integrala, atat energetica, cat si a continutului minerologic al acestora, in cadrul procesului de productie a cimentului. Aceasta solutie permite inlocuirea partiala a combustibililor traditionale si a materiilor prime cu resurse alternative, derivate din deseuri. Metoda a fost implementata de fabricile de ciment ale Holcim Romania de la Campulung si Alesd inca din perioada premergatoare aderarii la Uniunea Europeana, si a cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani.

Implicare sociala

Holcim Romania sprijina dezvoltarea comunitatilor in care activeaza, in principal in educatie, sanatate si infrastructura. In 2009 si 2010, Holcim a cheltuit peste 500.000 de euro pentru astfel de proiecte si sponsorizari, printre cele mai importante numarandu-se :

  • In 2010, Holcim a donat Spitalului Municipal Campulung un analizor automat de imunologie, de care pot beneficia 120.000 de pacienti.
  • Compania a contribuit anul trecut la infiintarea Centrului Oncologic din Oradea si a donat pentru sectia de terapie intensiva a Spitalului din Alesd o instalatie performanta de fluide medicale.
  • Incepand din 2004, compania a cheltuit peste 1,3 milioane de euro in proiectul Scoala Postliceala de Tehnicieni in Industria Cimentului, care este organizat in colaborare cu liceul local „Alexandru Roman” din Alesd.