Grupul Holcim dezvăluie primul pod din lume realizat cu beton printat 3D și deschide drumul către o nouă modalitate de a construi

 

Image
striatus_brg-zha_cnaaro_2_1.jpg

 

Holcim a dezvăluit, în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, primul pod din lume cu beton printat 3D. Denumit Striatus, podul este realizat cu sprijinul Block Research Group, al casei de arhitectură Zaha Hadid și al incremental3D.

Realizarea acestui proiect stabilește un precedent, dezvăluind o nouă modalitate de utilizare a betonului: digitală, prietenoasă cu mediul și cu un design circular inovator.

Podul pietonal se auto-susține, gratie design-ului inovativ, ce incorporează metode și calcule specifice tehnologiei 3D. Structural vorbind, elementele sunt solicitate doar la compresiune, fără să fie necesară utilizarea armăturii din metal. Se folosește astfel o cantitate minimă de material, în condiții de rezistență optimă.

“Striatus a fost proiectat de unii dintre cei mai inovativi și creativi arhitecți și ingineri din lume. Acest pod este o dovadă a posibilităților infinite pe care le oferă betonul printat 3D, permițând structuri de construcții mai durabile, mai rapide și mai eficiente, fără compromisuri în ceea ce privește estetica și funcționalitatea. Designul său digital și circular utilizează betonul la cel mai înalt nivel de optimizare, cu minimum de material și blocuri de beton care pot fi reasamblate și reciclate în mod repetat”, a declarat Jan Jenisch, CEO Holcim.

Structura complexă a podului Striatus a fost realizată cu cerneală personalizată din gama Holcim Tector Print. Grupul deschide astfel „drumul” către construcțiile viitorului, folosind cele mai avansate tehnologii. Următoarele generații de cerneală vor putea astfel include soluții ECO, precum cimentul verde ECOPlanet, gama de betoane verzi ECOPact sau deșeuri reciclate, rezultate din construcții și demolări.

 

Image
striatus_printing_05_cin3d_1.jpg

 

Philippe Block, co-director Block Research Group: “Numele Striatus reflectă logica structurală a podului și procesul de fabricație. În structurile arcuite și boltite, materialul este așezat astfel încât forțele care apar în elementele de structura sa fie doar de compresiune pură. Însăși geometria contribuie la rezistență, fiind folosită doar o fracțiune din materialele utilizate în grinzile de beton convenționale. Acest proiect deschide numeroase noi oportunități de a construi cu mai puțin efort și într-un mod mai ecologic”.

Proiectul face parte din expoziția “Time Space Existence”, găzduită de Centrul Cultural European (ECC) în timpul Bienalei de Arhitectură de la Veneția.

Nu este prima dată când Holcim își îndreaptă atenția asupra acestei noi modalități de a construi. Compania lucrează la o gamă de aplicații de printare 3D a betonului, prin care să dezvolte atât infrastructura de transport, cât și mediul construit. De exemplu, în Malawi, Holcim a lansat prima școală din lume tipărită cu beton 3D. Doar 18 ore au fost necesare pentru construirea zidurilor, pentru care au fost folosite cu 70% mai puține materiale decât cele necesare prin tehnicile de construcție tradiționale. De asemenea, Holcim, GE Renewable Energy și COBOD lucrează la o turbină eoliană de mari dimensiuni, din beton printat 3D. Datorită înălțimii semnificativ mai mari, turbina ar putea capta cu 33% mai multă energie.

Podul este deschis publicului și poate fi văzut până în noiembrie 2021 în Grădinile Marinaressa din Veneția. 

Mai multe informații despre activitatea Holcim din segmentul de arhitectură pot fi găsite pe pagina de Instagram @HolcimByDesign.