Educație rutieră pentru 900 de elevi prin programul „Drum sigur – ABCdar rutier”, dezvoltat de JA România în parteneriat cu Holcim România

 

A patra ediție a programului „Drum sigur – ABCdar rutier” începeîn această toamnă, oferind acces la educație pentru încă 900 de elevi din 18 localități;

Image
abcdar_rutier_-_rezultate_iunie_2018.jpg

Activitățile au loc pe parcursul mai multor ore desfășurate la clasă, cu participarea profesorilor, a voluntarilor Holcim România și a polițiștilor de la Serviciul Rutier;
Exercițiile și kit-ul educațional dezvoltate în cadrul programului le creează elevilor posibilități individuale de învățare și exersare a regulilor de circulație.
A patra ediție a programului educațional „Drum sigur – ABCdar rutier” începe în această toamnă pentru 900 de elevi de școală primară, din 18 localități preponderent rurale și mic urbane. Per total 26 de școli vor fi implicate în ediția 2018-2019, unde 42 de profesori vor susține voluntarilor Holcim România, precum și a polițiștilor de la Serviciul Rutier.

Programul este dezvoltat de Junior Achievement (JA) România cu susținerea Holcim România și oferă acces gratuit la conținuturi și kit-uri de educație rutieră care le facilitează elevilor posibilități individuale de învățare și exersare a regulilor de circulație, pornind de la exemple din localitățile lor: deplasarea pe drumurile publice în condiții speciale, semnele și marcajele rutiere întâlnite în drum spre școală sau alegerea locului de joacă.

”Credem că o educație rutieră sănătoasă începe încă de la o vârstă fragedă, nu doar din momentul în care tinerii pot aplica pentru permisul de conducere. Toți suntem actori în trafic, indiferent că suntem pietoni, șoferi, bicicliști etc. Iar un astfel de curs este binevenit pentru cei mici, în special datorită faptului că este foarte interactiv și bazat pe situații reale cu care aceștia se pot identifica. Holcim România pune întotdeauna siguranța pe primul loc, un principiu important cu care participanții rămân în gând după încheierea orelor de siguranță rutieră la clasă” – Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.

În cadrul edițiilor anterioare, peste 2.000 de elevi din aceleași comunități au participat la proiect, 70% dintre aceștia beneficiind de prima experiență complexă de educație rutieră, derulată secvențial pe parcursul mai multor ore de curs.

„Consider foarte bună decizia de a desfășura acest program la clasă, deoarece, pe parcursul activităților, mi-am dat seama că elevii mei aveau puține cunoștințe despre regulile de circulație pe care trebuie să le respecte pe drumurile publice. Au fost foarte interesați de activitățile dedicate prevenirii accidentelor în timpul deplasării spre școală și alegerii locurilor de joacă sigure. Am observat că adesea făceau conexiuni cu lecțiile de la alte discipline; așteptau cu nerăbdare următoarele activități și purtau discuții legate de acestea chiar și în timpul pauzelor.” – profesor pentru învățământul primar, Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Cluj-Napoca

În acest an școlar, la programul „Drum sigur – ABCdar rutier” participă 26 de școli și structuri din 18 localități: Câmpulung, Cetățeni, Stâlpeni, Stoenești, Valea Mare-Pravăț (Argeș), Aleșd, Aștileu, Oradea, Țețchea (Bihor), Brașov (Brașov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tărtășești, Voinești (Dâmbovița), Chitila (Ilfov), Horia, Roman (Neamț) și Timișoara (Timiș).

Proiectul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației Naționale și susține Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră adoptată în 2016, care prevede întărirea rolului educației și al campaniilor de sensibilizare și conștientizare.