Co Procesarea Deseurilor In Fabricile De Ciment

 

Co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment este o metoda des utilizata in diverse parti ale lumii de a trata si elimina in conditii de deplina siguranta deseurile:

 • cu continut energetic, valorificate energetic drept combustibili alternativi
 • a caror compozitie chimica sau mineralogica le face apte pentru valorificare materiala ca:
  - materii prime alternative la fabricarea clincherului?
  - compusi minerali pentru fabricarea cimenturilor compozite

Metoda contribuie semnificativ la indeplinirea obiectivelor majore ale dezvoltarii durabile deoarece permite:

 • Tratarea deseurilor in conditii controlate, de deplina siguranta pentru mediul inconjurator, pentru sanatatea si securitatea publica si pentru calitatea produsului finit (ciment).
 • Conservarea resurselor naturale prin inlocuirea partiala a combustibililor si/sau materiilor prime traditionale cu unele alternative, provenite din deseuri ale altor industrii si din deseuri menajere sortate la sursa.
 • Reducerea emisiilor indirecte de gaze cu efect de sera generate in cazul depozitarii sau incinerarii acestor deseurilor, prin eliminarea lor controlata, prin co-incinerare, fara a mari simultan emisiile proprii.

Din pacate nu toate deseurile pot fi co-procesate in fabricile de ciment. Limitari sunt impuse de:

 • cerintele specifice ale procesului de fabricare a cimentului,
 • limitele de emisii atmosferice impuse pentru fabricile de ciment de Hotararea de Guvern nr. 128/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la incinerarea deseurilor,
 • normele de siguranta si securitate a muncii.

Analizele fizico chimice complexe sunt de aceea o necesitate in vederea acceptarii deseurilor spre co-procesare astfel incat sa poata fi efectuat un control strict al tuturor factorilor care ar putea duce la depasiri ale acestor limite.

Pentru o lista complexa , dar nu exhaustiva, a posibilitatilor de co-procesare vezi Deseuri co-procesabile.

Cu o politica de mediu bine definita la nivel de grup si o vasta experienta internationala in co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment, Holcim (Romania) SA, impreuna cu partenerul sau, firma Geocycle a initiat parteneriate cu generatorii de deseuri in vederea identificarii si implementarii unor solutii economic avantajoase, ecologice si viabile de eliminarea a deseurilor - solutii aplicate de generatia actuala in beneficiul generatiilor viitoare.

Holcim actioneaza activ in vederea extinderii capacitatilor de co-procesare a deseurilor in toate fabricile sale din Romania, asigurandu-se in acelasi timp ca, impreuna cu partenerul sau, firma Geocycle, va lua toate masurile necesare ca furnizarea serviciilor de mediu sa nu aiba impact negativ asupra sanatatii si sigurantei publice, mediului inconjurator si a calitatii produselor sale. Pentru mai multe detalii vezi: Servicii de mediu oferite de Holcim (Romania) SA