Holcim Awards

 

Fundația Holcim pentru Construcții Sustenabile

Fundația Holcim a fost creată în anul 2003 cu scopul de a promova inovația și de a încuraja tranziția către un mediu construit mai verde, mai inteligent, bazat pe economie circulară, și cu un nivel ridicat de incluziune. Este una dintre inițiativele care arată, încă o dată, angajamentul pe care Holcim și l-a asumat pentru un viitor neutru din perspectiva emisiilor de carbon.

holcim foundation 1
holcim foundation 2

 

holcim foundation 3

 

 

Premiile Holcim

Fundația Holcim organizează Holcim Awards for Sustainable Construction – cea mai importantă competiție globală pentru design sustenabil, cu premii totale în valoare de 2 milioane de dolari. Competiția internațională prezintă rolul important pe care arhitectura, ingineria, planificarea urbană și industria construcțiilor îl au în obținerea unui viitor mai sustenabil. Fiecare sesiune a competiției se desfășoară pe o perioadă de trei ani, de la momentul anunțului până la finalizare.

Competiția are două categorii: categoria Main, pentru experții consacrați și categoria Next Generation, pentru  specialiștii tineri și studenți. Câștigătorii sunt selectați atât de comisii internaționale și independente de experți din cinci regiuni (Europa, America de Nord, America Latină, Africa din Orientul Mijlociu, și Asia-Pacific), precum și de un juriu global. Proiectele transmise sunt evaluate prin intermediul sistemului Foundation’s Target Issues, care are la bază criterii precum: impactul asupra mediului, factorii sociali, factorii economici, inovația și calitatea arhitecturală.

Actualii câștigători ai categoriei Next Generation, anunțați în vara anului 2021, au prezentat 21 de concepte de construcții inovative și sustenabile ce pot/urmează a fi implementate în Argentina, Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, India, Indonezia, Irak, Iordania, Mexic, Sierra Leone, Spania, Elveția, Thailanda, Uganda, Regatul Unit, și SUA. Aceștia au câștigat premii totale în valoare de 350.000 de dolari.

Câștigătorii Next Generation se vor întâlni la Chicago în martie 2022 pentru Holcim Awards Lab, o platformă pentru dezvoltarea ulterioară a proiectelor și pentru schimbul de idei în ateliere competiționale, unde vor colabora cu experți din Comitetul Academic al Fundației. Cele mai promițătoare concepte vor primi granturi financiare, care sa ajute la implementarea lor ulterioară.

Cei 31 de câștigători ai categoriei Main din cele cinci regiuni vor fi anunțați la un eveniment special, ce va avea loc pe data de 13 noiembrie 2021, în cadrul Bienalei Internaționale de Arhitectură de la Veneția. Aceștia vor împărți un premiu în valoare de 1,65 milioane de dolari.

premiile holcim 1
premiile holcim 2

 

premiile holcim 3
premiile holcim 4 1

 

premiile holcim 5
premiile holcim 6

 

 

Forumul Holcim

Holcim Forum for Sustainable Construction este o serie de conferințe ce se desfășoară de trei ori pe ani, pe un subiect specific în domeniul construcțiilor sustenabile. Evenimentul, derulat în colaborare cu universitățile asociate Fundației, are la bază o platformă academică pentru arhitecți, ingineri, experți în planificare, și specialiști în domeniul construcțiilor din toate generațiile și locațiile geografice. Cel de-al șaselea Forum Holcim referitor la “Re-Materializarea Construcțiilor” s-a derulat la Cairo, Egipt în 2019, iar următorul Forum va avea loc în America Latină în prima parte a anului 2023.

 

Diseminarea cunoștințelor

Fundația Holcim are ca scop interconectarea globală a profesioniștilor din construcții și încurajarea inițiativelor de construcții sustenabile, lucru vizibil și prin prezența constantă în publicații de prestigiu, dar și în mediul online.

 

Comunicate

Holcim Awards, cea mai importantă competiție globală pentru design sustenabil și-a desemnat câștigătorii. 4 proiecte înscrise din România

18 noiembrie 2021. Fundația Holcim a desemnat câștigătorii categoriei principale a celei mai importante competiții globale de design sustenabil, Holcim Awards. Gala de decernare a avut loc la Bienala de Arhitectură de la Veneția, din 13 noiembrie.

Astfel, 33 de proiecte inovatoare și sustenabile de construcții de pe 5 continente au fost declarate câștigătoare și vor primi premii totale în valoare de 1,65 milioane de dolari.

Premiul cel mare de 150.000 USD a fost obținut de proiectul Extending the Cycle din Elveția, care propune utilizarea deșeurilor din demolări pentru conservarea și extinderea unei clădiri industriale din Basel. De asemenea, după încheierea ciclului de viață al clădirii, elementele pot fi dezasamblate și reutilizate.

Locul II, cu premiul de 100.000 USD, a mers către Columbia, cu proiectul de design peisagistic Wetland Vitality, destinat refacerii mediului din zonele mlăștinoase ale capitalei Bogota.

Locul III a fost împărțit între doi câștigători aflați la egalitate, cu proiectele: Cultural Interlude din Maroc (care urmărește crearea unui centru cultural în deșertul Sahara, pentru conservarea moștenirii tribale) și Propagated Sanctuary din Vietnam (ce presupune restaurarea unei păduri subtropicale și crearea unei zone educaționale recreative pentru locuitorii orașului Hanoi). Ambele au fost premiate cu 50.000 USD.

Peste 4700 de proiecte din 130 de țări au fost înscrise în concurs, iar peste jumătate dintre acestea au trecut în cea de-a doua etapă, fiind evaluate individual de către un juriu independent de experți. Criteriile de evaluare luate în calcul au fost: impactul asupra mediului, factorii sociali, factorii economici, inovația și calitatea arhitecturală.

„Ne bucurăm să vedem mereu cât de multe proiecte inovatoare sunt înscrise la fiecare ediție a Holcim Awards, mai ales că această competiție face parte din strategia pe termen lung a Holcim pentru a accelera tranziția către un mediu construit mai verde. Mai mult, ne dorim să implicăm toți profesioniștii din domeniul construcțiilor în misiunea noastră de a crea o lume mai bună pentru generațiile următoare. Totodată, profităm de ocazie să deschidem invitația pentru competiția de anul viitor și sperăm să avem cât mai multe proiecte înscrise și chiar premiate din România”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Grupul Holcim România.

 

Cu o tradiție de peste 15 ani, Holcim Awards prezintă rolul important pe care arhitectura, ingineria, planificarea urbană și industria construcțiilor îl au în crearea unui viitor mai sustenabil. Fiecare sesiune a competiției se desfășoară pe o perioadă de trei ani, de la momentul anunțului până la finalizare.

Competiția, cu premii în valoare totală de 2 milioane de dolari, are două categorii: cea principală, destinată profesioniștilor consacrați, cu premii totale în valoare de 1,65 milioane de dolari și categoria Next Generation, destinată tinerilor specialiști sub 30 de ani, cu premii în valoare totală de 350.000 de dolari, ai cărei câștigători au fost anunțați în vara acestui an.

 

Proiecte din România

La ediția acesta a competiției au fost înscrise patru proiecte din România. Acestea au vizat atât soluții de design urban verde pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din orașe, construcții eficiente energetic și prietenoase cu mediul înconjurător, cât și modalități sustenabile de folosirea a materialelor de construcții și design.

Anul 2017 a adus singurul premiu pentru România la Holcim Awards. Grivița 53, primul teatru independent construit în România în ultimii 70 de ani a fost atunci printre cele 7 proiecte câștigătoare din Europa.

O nouă sesiune va fi deschisă pentru înscrieri în prima parte a anului 2022. Mai multe detalii despre Holcim Awards puteți găsi aici.

 

***

Despre Holcim România

Holcim (Romania) S.A. activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România. Compania deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare, 19 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi trei terminale de ciment în Bucureşti, Turda și Roman. În prezent, Holcim numără aproximativ 800 angajați în România.

Grupul de companii Holcim România include Somaco Grup Prefabricate (ce deține cinci fabrici de prefabricate și una de BCA) și Geocycle România (cu trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor). În total, Grupul Holcim Romania are aproximativ 1700 de angajați.

holcim awards premiul i extending the cycle elvetia
holcim awards premiul ii wetland vitality 1

 

holcim awards premiul iii propagated sanctuary

 

holcim awards premiul iii cultural interlude

 

holcim awards prize

 

 

Mai multe detalii despre proiectele Fundatiei Holcim puteți găsi aici: https://www.holcimfoundation.org/about/foundation